депутатите
Парламентът гласува да изпратим допълнителна военна помощ на Украйна

Депутатите решиха да предоставим допълнителна военно-техническа помощ на Украйна. Решението мина с подкрепата на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. Против гласуваха от БСП и Възраждане.

Става въпрос за 100-те бронетранспортьора, които са на съхранение в складовете на МВР и не са ползвани през последните около 25 години. Те се превърнаха в поредния обект за лют спор в пленарната зала.

Направено бе предложение заседанието да бъде закрито, ако бъдат изслушани шефовете на служби, но то бе отхвърлено.

Според вносителите на предложението могат да са от сериозна помощ за отбраната на Украйна. Става дума за бронирана техника, която украинската армия познава добре, сравнително лесно може да ремонтира и с която може да бъде оборудван поне един лекопехотен полк.

„Украйна е купила въоръжение от нас за 5 милиарда лева, а до края на годината сумата ще стане 7, което я превръща в един от основните инвеститори в икономиката ни. Но сме дарили на нея техника за едва 20 милиона“, подчерта Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Той опроверга твърденията, че нямало да бъде компенсирана България за дарената техника. „Още през 2022 г. от САЩ е получено писмо с готовност за над 200 милиона долара, но незайно защо тогава правителството на Румен Радев ги е отказало“, добави Мирчев.

Депутатът от ПП-ДБ се надява новият военен министър Тодор Тагарев да инициира нови разговори със САЩ по темата. И бе категоричен – че официалното становище на МВР е, че няма нужда от тези БТР-и. „И слава Богу, че е така, защото в противен случай вътрешното ведомство щеше да се налага да отговаря на други въпроси“, каза Мирчев. Но взриви залата отляво, като напомни, че именно Украйна стои на пътя на руския президент Владимир Путин по пътя му към България.

„Възраждане“ няма да подкрепи това предложение. Имаме включени българи в списък за ликвидиране от украинската държава. В списъка на „Миротворец“ фигурира зам.-председател на НС, както и бивш президент, но няма реакция, обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

Зам.-председателят на парламента Никола Минчев направи забележка на Костадинов да бъде по-уважителен към колегите си, което стана повод за разправия. Лидерът на „Възраждане“ го призова да не му „изяжда“ от времето и да си мълчи, на което Минчев му припомни, че той председателства заседанието все пак.

Христо Гаджев от ГЕРБ заяви от трибуната на НС, че имат информация, че самолети Су-25 са били изнесени на части през последната година.

Колегата му от БСП Атанас Зафиров му отговори, че тези самолети са били купувани по времето на ГЕРБ, а частна фирма ги е продавала за баснословни суми. В момента даряваме 100 машини, без да е ясно в какво състояние са. Нищо не казвате за компенсаторните сделки. Опитахте се да направите интрига, но тя се върна във вашия двор, посочи той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска лично обяснение по темата с износа на оръжие за Украйна. „Търпях ви, мълчах, опровергавах, но и предприех действия. Има две неща в България, които са изключително ценни – свободата на словото и правовата държава. Криейки се зад свободата на словото лъгаха за БСП, поругаваха името ми, твърдяха с лъжи, с манипулации, със снимки на самолет и ви заведох дела. Ето го резултатът – три осъдителни присъди. Аз съм търпелива и понеже знам какво съм правила, съм ви осъдила за клевета на първа инстанция“, обяви тя.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук