Колаж: Офисът на Олексий Резников.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников лично благодари на България за подкрепата за Украйна. Това се случи снощи, няколко часа след като правителството одобри нов пакет военна помощ за Киев, съобщи „Свободна Европа“.

Вчера посланикът на САЩ в България Кенет Мертен също се срещна с военния министър Тодор Тагарев и приветства “положителната промяна в позицията спрямо Украйна” и готовността на правителството в София да окаже помощ на Киев.

Това стана, след като Министерският съвет съобщи, че е одобрил изпращането на нов пакет военна помощ за Украйна. Кабинетът на Николай Денков обяви намерението си да изпрати нова пратка оръжия и боеприпаси малко след встъпването си в длъжност – в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г.

Днес Тодор Тагарев каза пред Нова ТВ, че новият пакет е съизмерим по обем с първата пратка, изпратена веднага след решението на парламента.

Става въпрос за стари неща, на които така или иначе след няколко години им изтича ресурсът. В момента на украинската армия те са много необходими, те са в годно състояние”, каза Тагарев, като обясни, че съдържанието на пратката е поверително.

Снощи военният министър на Украйна Олексий Резников обяви в Туитър, че е провел разговор с Тагарев. Двамата са обсъдили перспективите за сътрудничество в областта на отбраната и “нови проекти в медицинската област”, без да уточнява какви.

Благодарен съм на България за подкрепата за Украйна”, написа Резников.

Допреди седмици Румен Радев и неговото служебно правителство се противопоставяха (в нарушение на парламентарно решение) на изпращането на нов пакет военна помощ, както и на това боеприпаси и оръжия, произведени в България, да достигат до Украйна. Въпреки това служебният кабинет изпрати военна помощ на Украйна в изпълнение именно на решението на НС от 9 декември 2022 г.

България е една от страните в Източна Европа, която има запаси и произвежда боеприпаси, съвместими с по-старото съветско въоръжение, с което воюва украинската армия. От началото на войната проруски партии и политици като „Възраждане“, БСП и Румен Радев се противопоставят на изпращането на военна помощ за Украйна. Те правят това с лъжливия мотив, че изпращането на военна помощ въвлича страната във войната, коментира „Свободна Европа“.

От февруари 2022 г. всички държави членки на НАТО, както и други съюзници, изпратиха оръжия и боеприпаси за Украйна. Русия не воюва и не е обявила войната на нито една от тях. От публикации в български и европейски медии стана ясно, че България всъщност е изнасяла към Украйна голяма по обем военна продукция, но през посредници. Това беше потвърдено и от настоящия министър на отбраната Тагарев.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук