Международен панаир Пловдив
Апетитният Пловдивски панаир.

Депутатите създадоха временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на „Международен панаир Пловдив“ АД от предприемача и почетен консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов, чрез действия на централната власт и на местните власти в общините Пловдив и Варна от 2016 г. насам. Народните представители взеха единодушно решението със 184 гласа.

Вносители на проекторешението са Йордан Иванов („Демократична България“) и група народни представители.

Комисията ще се състои от 14 народни представители, избрани на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група, като се избира за срок от един месец и трябва да изготви доклад за резултатите от работата си, предаде БТА. За председател на комисията бе избран Румен Йончев от „Български възход“.

Сред фактите, които трябва да установи, са отказът на държавата през 2016 г. от 49.63% от акциите на панаира и прехвърлянето им на Общините Пловдив и Варна; неизпълнението на решението на Общинския съвет Варна за връщане на акциите на държавата; апортът на варненския дял в дружество „Пълдин Туринвест“ АД, с което се осигурява пълно овладяване на панаира; решението на Общински съвет Пловдив от 19 декември м.г., с което се позволява извършване на апорта от страна на Община Варна; бламирането на две извънредни сесии от страна на политическа партия ГЕРБ и съветниците на Георги Гергов; възможността панаирът да бъде обявен за групов паметник на културата с цел предотвратяване на възможността за унищожаването му като такъв.

В мотивите се посочва, че началото на Пловдивския панаир е поставено през 1891 г. Днес панаирният комплекс е най-големият в Югоизточна Европа и е разположен на 352 000 кв. м. площ, а общите изложбени площи са 137 831 кв. м., от които половината са покрити.

Комплексът разполага с 19 многофункционални екзпозиционни палати и модерен конгресен център с 13 зали за семинари и конференции. В мотивите се посочва още, че почетният руски консул и руски гражданин Георги Гергов от години прави опити да получи пълния контрол върху Международния панаир Пловдив. Той контролира 50.36 % от панаира, но за да взима решения сам са му нужни над 2/3 от капитала на дружеството.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук