КС трябва да даде тълкувание на въпроса
КС трябва да даде тълкувание на въпроса Снимка: БНР

Министерският съвет ще отправи питане към Конституционния съд дали може да се води задължителна подготовка на запасните военни. Искането е било одобрено на днешното правителствено заседание.

Настоящата правна уредба предвижда доброволност при провеждането на подготовката на българските граждани за защита на отечеството, припомнят от правителството.

МС иска конституционните съдии да отговорят дали в специален закон трябва да има подготовка на българските граждани за защита на отечеството, каквато е необходима според конкретните реалности на средата за сигурност, в т. ч. въвеждане на задължителна подготовка в мирно време на българските граждани със статус на запасни, без обаче това да води до възстановяване на задължителната наборна военна служба.

В началото на седмицата парламентарната група на „Български възход“ предложи закон за запасното войнство, припомня БНР. Той трябва да уреди участието им редица обществени организации, правата им и подпомагането им. По данни на вносителите у нас има на военен отчет 1 250 000 души.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук