Протест БФС
Снимка: БТА

Народното събрание създаде временна комисия, която да разследва случаите на полицейско насилие в София от миналия четвъртък

по време на протест срещу ръководството на БФС.

За председател на комисията беше избран Атанас Атанасов от ПП-ДБ. При избора на председател първоначално Атанасов не беше избран, но след поискано прегласуване от депутатите на ПП-ДБ той беше избран.

Подкрепата на Атанасов дойде освен от неговата парламентарна група, но и от групите на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Две отделни предложения за създаване на комисия беше внесено от депутати от ПП-ДБ и БСП.

Формално вкарването им дневния ред стана по предложение на ГЕРБ-СДС. Решението, което беше гласувано от парламента пък, беше на практика формулирано от депутатите на Бойко Борисов.

Според МВР: Полицейско насилие има, но е недопустимо Кирил Петков да се меси

В състава на комисията влизат: от ГЕРБ Рая Назарян, Радомир Чолаков и Маноил Манев; от ПП-ДБ членове са Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Явор Божанков; от „Възраждане“ в комисията влизат Светослав Тодоров, Цвета Рангелова и Александър Арангелов;

Денков: Подавам оставка, ако вътрешният министър не признае за полицейско насилие на футболния протест

от ДПС избрани са Хамид Хамид, Валентин Тончев, Халил Летифов; от БСП членове са Иван Иванов, Иван Ченчев и Христо Проданов, а от ИТН влизат Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Богдански.

Преди да бъде гласувана комисията от ИТН поискаха създаването и на друга комисия, която да изясни политическия натиск върху МВР. Гроздан Караджов попита защо Кирил Петков е спрял разговорите си с вътрешния министър Калин Стоянов от 17 август.

Според него това е станало, тъй като на предходния ден – 16 август, е бил убит Алексей Петров, който, според него, е бил „политическият ментор“ за състав на правителството.

Ивайло Мирчев: Борисов и Пеевски пазят вътрешния министър след бруталното насилие

„Кирил Петков дължи обяснение за онова задкулисие, което създаде сглобката“, обоснова се Караджов.

Според него трябва да бъде създадена и комисия, която да разследва оказван ли е натиск върху министри на „Продължаваме промяната“ от депутати от партията.

От „Възраждане“ поискаха те да имат свой председател на комисията, тъй като не било редно управляващите да разследват сами себе си. Цончо Ганев заяви, че групата на партията ще поиска следващата седмица създаване на комисия за оказван политически натиск в МВР и в Министерството на електронното управление.

За комисията за полицейското насилие гласуваха 123 депутати, 28 бяха против, а 31 – въздържали се.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук