Регионалните партии „Заедно за ДА” и „Кандидатура за народно единство” внесоха в каталунския парламент предложение за обявяване на независимост от Испания и за провъзгласяване на Каталунска република.

Предложената резолюция започва с думите „Обявяваме Каталуня за независима държава под формата на република“. Не е сигурно обаче, че текстът ще бъде гласуван.

Карлес Пучдемон
на снимката: лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон

Опозиционните франции обаче напуснаха пленарната зала преди гласуване на резолюцията.

В същото време, в Мадрид, парламентът на Испания трябва да гласува активирането на чл. 155 от Конституцията на страната, според който централната власт ще може да наложи директна власт в Каталуния.

Народната партия на премиера Мариано Рахой може да разчита на мнозинството в Сената, което означава, че вотът най-вероятно ще премине без проблеми.

В реч пред парламента, Рахой поиска отстраняването на лидера на Каталуния Карлес Пучдемон. Той заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от Конституцията, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер.

„По мое мнение няма алтернатива. При подобна ситуация, единственото нещо, което можем и трябва да направим, е да следваме закона. Затова трябва да стартираме процедурата, предвидена в член 155 на нашата Конституция. Това е законна, демократична процедура, одобрена от испанците и подобна на други такива, съществуващи в множество европейски държави, всички от които – демократични”, каза Рахой пред депутатите.

Премиерът подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити.

Междувременно, в близост до сградата на парламента в Барселона се провежда демонстрация в подкрепа на независимостта, на която се събраха няколко хиляди души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!