Прехвърлянето на делата за „висока корупция“ на спецправосъдието ще отиде в Конституционния съд, но не днес и веднага. Това ще стане, след като искането бъде допълнено от „аналитично звено“ в Наказателната колегия на Върховния касационен съд.

Това е решил пленумът на ВКС днес, съобщиха оттам. След „допълването“ нов пленум няма да се свиква, а директно ще бъде сезиран КС, съобщава Defakto.

Очаквано, засега върховните съдии няма да отнасят до Конституционния съд проблема с отстраняването на магистратите, коригиран днес от парламента с промени в съдебния закон. Те ще изчакат поправките да излязат в „Държавен вестник“ и тогава окончателно ще решат дали се оказват от сезиране на КС.

Без драми е минала „кадровата ротация“ на зам.-председатели на ВКС. Предложената от Лозан Панов Светла Димитрова, която да замести Красимир Влахов начело на Гражданската колегия е била изслушана и одобрена от пленума на ВКС. А самият Влахов е заявил, че я подкрепя и няма да препятства нейното назначение, разказаха съдии.

Ето съобщението на ВКС:

„На свое заседание, проведено на 27 октомври 2017 г., Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) отложи обсъждането на т. 1 от дневния ред –  „Проект на искане до Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредбите на чл. 230, ал. 1, ал. 2, ал. 3 и ал. 4 от Закона за съдебната власт (ЗСВ)“, с оглед на гласуваните днес от Народното събрание изменения и допълнения на ЗСВ.

По отношение на т. 2 от дневния ред – „Проект на искане до Конституционния съд на Република България за обявяване на противоконституционност и несъответствие с международните договори, по които Република България е страна, на разпоредбите на чл. 127, ал. 1, предложения предпоследно и последно и на чл. 411а, ал. 1, т. 4 от Наказателно-процесуалния кодекс, приети със ЗИДНПК“, Пленумът на Върховния касационен съд гласува мандат на Аналитичното звено на Наказателната колегия на ВКС за допълване на искането.

В рамките на т. 3 от дневния ред – „Изслушване на кандидат за заместник на председателя и ръководител на Гражданската колегия на ВКС по реда на чл. 111, ал. 2, т. 3 от Закона за съдебната власт“, Пленумът на ВКС изслуша съдия Светла Димитрова – председател на Трето гражданско отделение, предложена от председателя на Върховния касационен съд. Върховните съдии изразиха своето положително становище за съдия Димитрова със 67 гласа „за“, 9 „против“ и 2 „въздържал се“, като на заседанието присъстваха 81 съдии.

Пленумът изслуша и предложените по реда на чл. 111, ал. 2, т. 4 от Закона за съдебната власт кандидати съответно за председател на Трето наказателно отделение – съдия Красимир Харалампиев, и за председател на Второ наказателно отделение – съдия Галина Захарова.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!