На снимката: Галина Захарова

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша и единодушно, с 20 гласа „за“, подкрепи кандидатурата на единствения кандидат за председател на ВКС – Галина Захарова.

С това свое действие на практика ВСС изпрати кандидатурата на Захарова за одобрение към  президента Румен Радев. Ако той не върне номинацията и издаде указ за назначаване, Захарова ще заеме мястото на Панов след изтичането на неговия мандат.

След 7 часа изслушване положително за Захарова се изказаха главният прокурор Иван Гешев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков и самият Лозан Панов, чийто пост Захарова ще заеме през февруари.

„Мястото на прокуратурата и следствието е в съдебната власт”, каза Захарова в рамките на изслушването й пред ВСС, съобщи Нова тв. Въпросът й беше зададен от главния прокурор Иван Гешев и члена на Съвета Стефан Петров. Според Захарова оставането на прокуратурата в съдебната власт е силна гаранция за възможността да се провежда качествено разследване. Според нея ограничаването на правата на следователите не е добре обмислена промяна.

На въпрос на Калина Чапкънова дали ВСС трябва да е непостоянно действащ, Захарова посочи, че е добре да бъдат премислени плюсовете и минусите за едно или друго решение.

Темата за комуникацията на съдиите с другите власти бе повдигната от Даниела Марчева. В тази посока Захарова каза, че в една правова държава е недопустимо съдът да се капсулира и да се посвещава само на пряката правораздавателна дейност.

Единствената кандидатура на Галина Захарова вече бе одобрена от Пленума на ВКС, който единодушно изрази становище за наличието на качествата на кандидата. Българската адвокатура също подкрепи Захарова.

Пленумът на ВКС одобри Захарова с 80 гласа „за“ и 0 гласа „против“ (в гласуването не участва съдия Галина Захарова) и прие решение, че кандидатът за председател на Върховния касационен съд Галина Захарова притежава качествата по чл. 170, ал. 4 и ал. 5 от Закона за съдебната власт. С това свое решение Пленумът на ВКС изрази категоричната си подкрепа за Захарова, която притежава необходимите качества да отстоява независимостта на съда и на съдебната власт.

Мандатът на настоящия председател на Върховния касационен съд Лозан Панов изтича през февруари.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук