Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди
Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди

Делото, известно като „Суджукгейт“, стигна до Върховния касационен съд /ВКС/. Първото заседание ще се проведе на 24 януари.

Делото е образувано по протест и жалби от подсъдимия Живко Мартинов, защитниците му и частния обвинител и граждански ищец Антон Проданов срещу решението от 5 октомври 2021 г. на Апелативния специализиран наказателен съд, съобщиха от пресцентъра на съда.

Специализираният съд призна Мартинов за виновен в това, че в периода от февруари до ноември 2011 г., с цел да набави за себе си имотна облага, принудил Проданов чрез заплашване, изразяващо се в отправяне на закани, да извърши нещо противно на волята му – да му предостави един тон суров суджук на стойност 8870 лв., като с това му причинил имуществени вреди в размер на 7070 лв. Подсъдимият получи условна присъда, като беше оправдан за това да е принудил Проданов да предостави 30 кг филе „Елена“ на стойност 230,40 лв. и 30 кг телешка пастърма на стойност 407,40 лв. Апелативният спецсъд измени присъдата, като отмени оправдателната й част.

В жалбата до ВКС подсъдимият и адвокатите му настояват за оправдателна присъда, намаляване на наказанието или отмяна на решението на Апелативният спецсъд и връщане на делото. Те посочват още, че по делото са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, нарушения на материалния закон и явна несправедливост на наложеното наказание.

Частният обвинител и граждански ищец по делото настоява за отмяна на присъдата в оправдателната й част, увеличаване на наказанието и да бъде уважен гражданският иск срещу подсъдимия.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук