газ цената
на снимката: Иван Иванов

Парното и топлинната енергия от днес поскъпват най-много в София, Пловдив и Плевен. В столицата новият отоплителен сезон започва със 7.97% скок на услугата, в Пловдив – с 8.57 на сто. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

С 4.66% по-скъпо ще плащат в Плевен, с 4.88% – в Бургас, с 4.39% – във Велико Търново, с 5.35% – в Разград. Във Варна е с малко над 2 процента. Средното увеличение за страната е 6.72%

Поскъпването на парното и топлинната енергия е в резултат на по-високата цена на природния газ с близо 14 на сто, който България внася от Русия.

„Получихме декларации от неправителствени организации, че в България се повишават цените, а в ЕС остават непроменени. Промяната на цената на природния газ се определя от два фактора – промяна в курса на долара, който спрямо същия период на миналата година е с около 2 процента по-висок до 1.68956 лв. Другият фактор е цената на петрола тип „Брент“, която се е променила с почти 44 процента за една година. Към днешния ден цената на петрола е 82.81 долара“, посочи Иванов.

Промяната засяга топлофикациите, които работят на газ. ТЕЦ-овете на въглища в България остават с непроменени цени.

На свое закрито заседание КЕВР реши да не се увеличава цената на енергията на регулирания пазар – независимо дали става дума за битовите потребители или за бизнеса, съобщи още Иванов

Според председателя на държавния регулатор цената на газа в България може да се намали едва, когато има резултат от започналите през миналата седмица преговори с руския доставчик „Газпром експорт“. Освен това, от следващата година България ще започне да получава газ от Румъния по две входни точки – при Русе и Кардам. Очаква се да получаваме по 1 млрд. кубически метра газ. Доставчик няма да е „Газпром“, а румънски фирми. По този начин ще се създаде конкуренция на българския пазар, обясни Иванов.

Докато от комисията обявяваха поредния скок на цените на топлинната енергия, десетина граждани проведоха дежурния си протест пред централата на КЕВР на бул. „Дондуков“.

Очаквайте подробности!

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук