Настимир Ананиев
на снимката: Настимир Ананиев

Крахът на въвеждането на електронните винетки е пореден пример за множеството провали на властта във въвеждането на електронното управление и е време да се даде ясен отговор кой е причина за тези неуспехи, тъй като политиката на кризисни оставки очевидно не дава резултати, се заявява в позиция на партия „Волт“ относно хаоса с широко рекламираното въвеждане на електронни винетки.

Според партията този случай, както и сривът на Търговския регистър през лятото, отлагането на въвеждането на електронно гласуване под изфабрикуван предтекст и скорошният срив в системата на МВР и митниците, показват, „че държавата се лута и няма ясна стратегия и капацитет, за да наложи електронното управление“.

От „Волт“ настояват за недвусмислен отговор кой е виновникът за провалите в сектора и заявиха своето виждане, че отговорност трябва да се търси до най-високо ниво, като посочиха конкретно министъра на транспорта Росен Желязков /който в периода 2014-2016 г. е съветник на премиера по въпросите на държавната администрация и електронното гласуване, а впоследствие оглавява и ДАЕУ/ и шефа на Държавна агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков.

„Изниква въпросът дали привидното безхаберие на управляващите в крайна сметка не цели да подкопае доверието в електронното управление?“, пита лидерът на Европейска партия „Волт“ Настимир Ананиев.

Той бе категоричен, че дигитализацията на публичните услуги е ключова за улесняване на живота на българите и ще доведе до стимулиране на семейния и микро бизнес, както и до значителното намаляване на огромния проблем с корупцията.

„Волт“ подчерта, че „Електронна държава“ е основен акцент в нейната визия, която цели въвеждане на „иновативна система на образованието, висококачествено здравеопазване и ефективно правосъдие в България, за които в момента липсва политическа воля и очевидно капацитет“. Партията припомни още и думите на премиера Борисов отпреди една година, когато той подчерта пред министрите си, че електронното управление е сред ключовите им приоритети:

„Имайте предвид, че това ще ви е оценката.“

От партията оценяват правителството на „среден 3 минус“ и изтъкнаха, че не се забелязва напредък в реформите.

„Волт“ заяви категорично, че е крайно време България да последва успешни примери, „какъвто е случаят с Естония, където дори можеш да се ожениш, разведеш и да си купиш имот онлайн“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук