Виктор Орбан, Силвио Берлускони
на снимката: Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и бившият премиер и лидер на партия "Форца Италия" Силвио Берлускони

Евродепутатите от италианската партия на Силвио Берлускони „Форца Италия“ ще подкрепят Унгария и ще гласуват против прилагането на член седми от Договора за ЕС, който предвижда въвеждане на санкции срещу държава-членка „за очевиден риск от тежко нарушение от ценностите“ на Евросъюза.

„По време на телефонен разговор [с Виктор Орбан] лидерът на „Форца Италия“ увери, че евродепутатите на партията ще гласуват против резолюцията за прилагане на член седми от Договора за Евросъюза срещу Унгария“, се казва в официално изявление на оглавяваната от Берлускони партия, разпространено във вторник. В текста на изявлението се отбелязва, че разговорът е бил изключително „приятелски“.

„Форца Италия“ и управляващата в Унгария „ФИДЕС — Унгарски граждански съюз“ на Орбан са част от Европейската народна партия (ЕНП), в която влиза и Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера на Германия Ангела Меркел.

Орбан често нарича Берлускони свой приятел. Той смята, че в ЕНП има остро противопоставяне между тези, които се обявяват против миграцията и тези, които провеждат политики, улесняващи миграцията. Министър-председателят на Унгария твърди, че ЕС иска да накаже страната му заради отказа да приема имигранти.

Лидерът на „Северната лига“ Матео Салвини също изказа подкрепа за Унгария като заяви, че „Европарламентът не може да организира процес срещу даден народ и избраното от народа правителство“.

От „Движение 5 звезди“, коалиционен партньор на „Северната лига“, обаче ще подкрепят инициирането на наказателна процедура против Унгария. От „5 звезди“ изразяват принципна позиция против „лицемерна Европа“, част от която са Меркел, президентът на Франция Емануел Макрон, ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и дори Виктор Орбан. Всички те са „оставили Италия сама да се справя с наплива на мигранти“, заявяват от „Движение 5 звезди“.

В Европейския парламент предстои гласуване за въвеждане на санкции срещу Унгария за отстъпление от демократичните европейски ценности. Ако предложението получи подкрепата на мнозинството евродепутати, Еврокомисията ще може да лиши Будапеща от право на глас в Съвета на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!