Днес окръжният съд в кипърската столица Никозия гледа делото за обявяване в ликвидация на застрахователната компания „Олимпик”. За Кипър, където тя е регистрирана, това е първият по рода си случай на фалит на застрахователно дружество, засягащ друга страна-членка на ЕС, и който трябва да се реши в съответствие едновременно с националното и европейското законодателство.

Ако на съдебното заседание днес бъдат подадени възражения срещу самата ликвидация или срещу номинацията за постоянен ликвидатор, който съдът трябва да назначи, ще бъде насрочена нова дата. Ако няма нови искания, съдът ще продължи с процедурата, като самото произнасяне на решението може да стане и в следващите дни.

До делото се стигна след като през месец май Службата за контрол на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър отне лиценза за извършване на дейност на „Олимпик” поради невъзможността му да отговори на изискванията за капиталова адекватност, въведени с новата европейска директива „Платежоспособност II”. Самият иск за обявяване в ликвидация бе подаден на 10 август и от тази дата ще влезе в сила и очакваното решение на съда, което е важно за последващите претенции.

През изминалия един месец е започнала работа по установяване на реалното съществуване и стойността на активите на компанията, които трябва да бъдат осребрени в хода на ликвидационната процедура, както и за изчисляване на дължимите суми на потърпевшите клиенти.

Според кипърския закон в случаите на ликвидация на застрахователна компания с приоритет са кредиторите, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори, кредиторите от България и Кипър са равнопоставени и ще бъдат третирани по еднакъв начин.

Казусът е труден, обхваща две страни-членки на ЕС, с компания и неин клон, с голям брой кредитори и сложни финансови параметри, затова процедурата по ликвидация може да продължи години, прогнозират експерти по несъстоятелност.

Припомняме, че заради фалита на компанията и бездействието на Комисията за финансов надзор над 200 хил. българи останаха без застраховка „Гражданска отговорност“, която бяха заплатили.

В следствие на скандала зам.-председателят на КФН с ресор „Застрахователен надзор“ Ралица Агайн подаде оставка след като това беше поискано от правителството. Въпреки бездействието на цялата комисия, само Агайн, но не и шефката й Карина Караиванова, понесе отговорност.

Неясен остана и въпросът как и дали ощетените българи ще получат обезщетения. Това ще зависи от днешното решение на съда в Кипър, но все още не е ясно дали компенсации ще изплати българският или кипърският гаранционен фонд, където „Олимпик“ е правила задължителни вноски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!