Ралица Агайн
на снимката: Зам-председателят на КФН Ралица Агайн

Правителството настоява зам.-председателят и шеф на управление ”Застрахователен надзор” в Комисията за финансов надзор Ралица Агайн да подаде оставка във връзка с фалита на кипърската ЗК „Олимпик“ и препоръча на парламента да поиска нейната оставка. Въпреки това за председателя на КФН Карина Караиванова не се споменаваше нищо в направеното изявление.

„Българският закон не предвижда възможността правителството да поиска нейната оставка. Българският парламент има изчерпателно изброени хипотези, при които може да освободи предсрочно член на КФН, избран от него, но някой трябва да поеме отговорност“, призова Горанов и уточни, че Ралица Агайн трябва доброволно да напусне поста си.

Това каза финансовият министър след извънредна среща при премиера Бойко Борисов във връзка със случая министърът на финансите Владислав Горанов.

По негови думи има сериозни пропуски при надзора, извършен от Комисията, затова нейното ръководство трябва да поеме отговорност.

„Намираме сериозни пропуски в работата на ръководителя на управление „Застрахователен надзор“ в Комисията по финансов надзор Ралица Агайн.“, заяви Горанов.

Според министъра, Комисията за финансов надзор не се е поинтересувала какви са правилата и процедурите, след като Финансовото министерство на Кипър е поискало несъстоятелност на Фонда. Горанов каза още, че внесените от „Олимпик“ пари в Българския гаранционен фонд няма как да бъдат ползвани за обезпечаване на хората с прекратени полици и допълни:

 „Ако се стигне до подобно състояние, да ангажираме кипърско адвокатско дружество, тъй като целият процес по несъстоятелност ще се води там, да представлява българските кредитори в Република Кипър. Няма как държавата да се суброгира като кредитор от името на застраховани български граждани в тази компания“.

Горанов обяви, че ще говори с кипърския посланик този следобед, за да се уточни процедурата по прекратяването на дружеството. Ако това става по несъстоятелност, пострадалите българи ще имат право да получат обезщетeние от Кипърския фонд, допълни той.

На срещата в Министерски съвет е обсъждана и възможността да бъде ангажирано кипърско адвокатско дружество, специализирано в областта на търговското право, което да представлява българските кредитори в Кипър.

Владислав Горанов припомни, че българският Кодекс на застраховането предвижда клоновете на юридически лица, осъществяващи застрахователна дейност на територията на ЕС, да внасят вноски в един от гаранционните фондове. Това е фондът, който служи за покриване на щети при липса на застраховка „Гражданска отговорност“ и липса на установен причинител.

„В този смисъл, в българското и европейското законодателство, липсва основание застрахованите в компанията „Олимпик“ да могат по някакъв начин да се удовлетворят от гаранционните фондове, които съществуват на територията на България“, коментира Горанов.

Междувременно започва проверка на КФН по разпореждане на гавния прокурор Сотир Цацаров.

Предмет на проверката са начинът на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Комисията, на ресорния й заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ и на това управление, по отношение на конкретния застраховател.

Ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик“ да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.

Проверката се осъществява от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук