След като Комисията за финансов надзор (КФН) проспа фалита на КТБ, тя пропусна да предупреди и за фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик„, обявен още на 8-и май. Това стана причина за протест на граждани, които поискаха оставката на шефката на Комисията Карина Караиванова.

Малка част от ощетените над 260 хил. българи, които останаха без застраховки след фалита на „Олимпик“ се събраха през сградата на КФН в София, за да потърсят отговорност от виновните.

„Малко са хората пред сградата на Комисията, въпреки че имаше много активни при призива. Все пак е добре да се чуе, че ние, потърпевшите от фалита, ще си търсим правата“, обяви организаторът на протеста Георги Христов.

Той добави, че според него трябва да се потърси отговорност от КФН за действията им.

„Фалитът на компанията в Кипър е обявен на 8 май. Какво са правили от КФН три месеца? Редно е ръководството да понесе отговорност“, заяви той.

Бюджетът за тази година на Комисията за финансов надзор, чийто втори сериозен гаф води до сериозни загуби за стотици хиляди българи, е над 22 млн. лв.
След промени в Закона за Комисията за финансов надзор, от тази година институцията се самофинансира чрез такси, събирани от всички регулирани от нея дружества – застрахователни компании, пенсионни фондове и инвестиционни посредници. До сега тя се издържаше чрез държавна субсидия.
Нужно е да уточним, че независимо от промените в закона КФН все пак  фигурира и в разчетите на държавния бюджет за 2018-а. Но предвидената в него сума за регулаторния орган ще се използва само ако някое голямо  дружество (или дружества) по една или друга причина не може да плати своевременно дължимите такси и по този начин да наруши сериозно планираните годишни приходи на КФН.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!