Дружеството „Еврохолд”  се надява до края на годината да получи всички регулаторни разрешения, за да придобие българските активи на ЧЕЗ.

Това съобщи председателят на Надзорния съвет Асен Христов на среща с журналисти късно снощи.

От компанията вече обявиха, че имат сключен договор за 335 млн. евро с ЧЕЗ – Прага.

Парите за сделката ще бъдат осигурени от две глобални банки и собствен капитал, а от холдинга обмислят да поканят представител на държавата в борда на електроразределителното дружество.

След края на сделката за българските активи, „Еврохолд”  ще се концентрират върху намаляването на загубите по преносната мрежа, с което няма да се наложи сериозно увеличение на цената на тока, заяви Асен Христов, цитиран от БНР.

„Мисля, че нито един от моите колеги няма да бъде против да предложим място в Борда на директорите на „Разпределение енерго“ в бъдеще на един държавен представител“, каза още той.

Кредит от 300 млн. евро е договорен с две международни банки, а 80 млн. евро ще бъдат набрани през фондовата борса, въпреки че проспектът на дружеството вече е връщан два пъти за доработване от КФН.

От „Еврохолд“ смятат да останат в енергийния бизнес поне десет години и не скриват амбициите си да придобият и други активи на ЧЕЗ извън страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!