Олимпик, осъдително

Българският клон на кипърската застрахователна компания „Олимпик” не е правил вноски върху застрахователните полици в България в гаранционния фонд в Кипър, заяви в интервю за БНР Акис Папахристодулу, генерален мениджър на Кипърския фонд за автомобилно застраховане (кипърския гаранционен фонд).

По негови думи клонът на компанията трябва да е правил вноски в българския гаранционен фонд, но до момента подобно нещо не е известно. Никой о отговорните лица не е направил изявление по въпроса.

„Ние получаваме вноски само от автомобили, застраховани в Кипър, автомобили с кипърски номера. Аз вярвам, че българският Гаранционен фонд трябва да е събирал вноски от българските автомобили, от застрахователните компании в България, но питайте тях, защото всяка страна си има различни правила”, подчерта генералният мениджър на фонда.

По негови думи гаранционният фонд на Кипър не е длъжен да изплаща обезщетения на ощетените граждани. Той е длъжен само да покрива разходите при ПТП.

„Фондът има задължение само да компенсира потърпевшите при пътни злополуки, но няма задължения относно възстановяването на суми по прекратените застрахователни полици“, уточни той.

Точно за обратното увери бившият зам.-председател на Комисията з финансов надзор Ралица Агайн пред парламента, когато представи доклад за дейността си във връзка с фалита на компанията. По нейни думи заради подписана конвенция на ЕС от страна на Кипър и България, кипърският гаранционен фонд ще изплати обезщетения на българските граждани чрез посредничеството на българския гаранционен фонд.

Папахристодулу уточни, че Кипърският гаранционен фонд ще изпълни всички свои задължения след прекратяването на дейността на ”Олимпик” и сключените от нея застрахователни договори. Тези негови задължения произтичат от кипърските закони и международните споразумения, по които той е страна. Фондът има подписани двустранни споразумения с гаранционните фондове на много европейски страни, включително и България, но това не включва изплащане на обезщетения.

Кипърският гаранционен фонд се финансира с 5% такса върху застрахователните премии за автомобилна застраховка и негови членове са всички застрахователни компании, които попадат в обхвата на разпоредбите на Закона за застрахователния бизнес и които сключват сделки за застраховане на моторни превозни средства в Кипър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук