Ралица Агайн
на снимката: Зам-председателят на КФН Ралица Агайн

Вече бившият заместник-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн коментира фалита на кипърското застрахователно дружество „Олимпик”.

Пред бТВ тя каза:

„Когато има настъпило събитие, човек има да получава обезщетения. Вероятно голямата сума, която ще трябва да се изплати, ще бъде за обезщетения. За причинени щети, хората ще получат обезщетения, тъй като има подписана международна конвенция между гаранционните фондове на ЕС”.

И добави:

„Съгласно международната конвенция, краен платец е кипърският фонд, но междувременно българският ще обслужва хората тук. След плащането на всяка щета, ще се обръща към кипърския фонд да ги възстанови. Тези със застраховки до края на годината, които са прекратени на 17 август са 179 000 полици. Загубата от невъзстановяване на премии би била над 9 350 000 млн. лв.”.

Според нея тези суми трябва да бъдат възстановени от застрахователя, но чак при процедурата по ликвидацията.

„Първо трябва да се назначи кипърски ликвидатор, който да разпродаде активите,” уточни Агайн.

Тя подчерта, че в гаранционния фонд има 135 млн. лв. Има и заделени резерви.

Ралица Агайн беше освободена от поста заместник-председател на КФН във вторник, по време на извънредното заседание на парламента. Тя е обвинявана, че не си е свършила работата и не е уведомила своевременно отговорните институции за фалита на застрахователната фирма.

Комисията за финансов надзор (КФН) взе решение Владимир Савов да изпълнява правомощията на заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“.

Решението Савов, член на КФН, да изпълнява правомощията на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, до встъпване в длъжност на избран от Народното събрание нов заместник-председател, е взето на извънредно заседание днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук