европейски парламент

Днес Европейският парламент ще гласува директивата за авторското право, която предизвика много спорове в обещственото пространство и пробуди притеснения за свободата на разпространение на информация в интернет.

Днешното гласуване идва след решението на парламента през юли да преразгледа предложенията на Комисията по правни въпроси.

Основните положцения в директивата предвиждат интернет търсачките да заплащат такса на различните медии за това, че разпространяват тяхно автоско съдържание. При отказ за заплащане на тази такса обаче онлайн медиите ще се лишат от един от основните си начини за разпространение в пространството, следователно може да пострадат от намаляване на потребителите.

Освен това социалните мрежи ще бъдат задължени да инсталират в алгоритмите си софтуер, който да блокира разпространяването на публикации, за които няма заплатена такса за авторско право.

Въпреки широкото обществено недоволство, еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел призова промените бързо да бъдат гласувани.

„Ще загубим изключително ценно време, в което нашите създатели, авторите ни на музика, креативната ни индустрия ще продължи да не бъде заплащана спрямо качеството на това, което предлага, а други да печелят много от това съдържание“.

Крайният текст ще представлява мандатът, с който Европарламентът ще преговаря със Съвета на Европейския съюз, за да достигне до споразумение. Съветът прие своята позиция през май тази година.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук