Серия от социологически проучвания преди вота на 8 юни във Великобритания показват, че разликата в подкрепата между консерваторите и Лейбъристката партия е паднала между 9 и 13 процентни пункта, далеч от 20-те пункта преднина, с които разполагаха преди премиерът Тереза Мей да обяви предсрочни избори в средата на миналия месец, за да подсили парламентарното си мнозинство преди деликатните преговори за излизане от Европейския съюз.

По данни на проучване на института „ЮГовд” Консервативната партия е загубила за една седмица половината си преднина пред Лейбъристката партия. Консерваторите вече изпреварват основните си конкуренти само с 44 срещу 35 на сто. Проучването на института от преди една седмица показваше 18% преднина на консерваторите и популярност от 49 на сто.

Междувременно, британският премиер  ще призове в понеделник гласоподавателите да я подкрепят в деня на предстоящите избори. „Индипендънт” публикува записки, за които се смята, че са част от речта на Тереза Мей. Като част от предизборната си кампания тя ще се опита да убеди британците, че трябва да гласуват за нея, вместо за лейбъристкия лидер Джереми Корбин.

„Сделката, която искаме, ще бъде договаряна от мен или от Джереми Корбин. Няма време за губене и няма време за новото правителство да намери пътя си, така че залогът при тези избори е голям“, пише в записките, публикувани от изданието.

Миналата седмица Корбин обеща да попречи на стратегията на британският премиер Тереза Мей, която постави като приоритет контрола върху имиграцията и обеща да напусне европейския единен пазар. Вместо това лидерът на лейбъристите обещава да се съсредоточи върху защитата на работните места, запазването на жизнения стандарт и запазването на достъпа до единния пазар.

Очаква се разговорите за развода между страната й и ЕС могат да започнат 11 дни след изборите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!