България отново е на първо място сред страните от Европейския съюз по брой загинали в катастрофи. Данните съобщават от Съюза на българските автомобилисти. Основният показател, по който се сравнява безопасността на пътя в страните от ЕС, е броят на загиналите на пътя на един милион жители. По този критерии страната ни заема водеща позиция за миналата 2016 г. със 100 убити при катастрофи отнесени към 1 млн. души.

По-тревожното е обаче, че у нас тази тенденция за ръст на жертвите на катастрофи се затвърждава. През 2015 г. загиналите са били 99 души на 1 милион души, през 2014-та – 92, а през 2013 и 2012 – 82 души.

По същия показател най-безопастно е движението в Швеция, Великобритания, Холандия, Испания, Дания, Германия, Ирлания.  Средните стойности за Европа са точно наполовина, сравнени с България – 50 жертви на пътя на 1 милион жители.

В последните години Европейската комисия предприе редица мерки за ограничаване на катастрофите и намаляване броя на убитите в катастрофи. През 2001 година загиналите в Евросъюза са били 54 900, докато миналата година техният брой е намалял повече от два пъти, до 25 500. У нас също се забелязва намаляване броя на жервите на пътя, но не с такъв процент. През 2001 г. те са 1011, а за миналата година са 718. Ако се съди по статистиката, мерките взети от Европейската комисия за безопасно движение по пътищата и за намаляване броя на загиналите при катастрофи, дават резултат в по-развите европейски страни, докато за нашата страна се забелязва затвърждаване ръста на жервите на пътя.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук