Рамуш Харадинай
на снимката: Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай

Отделът за отбрана и политики за сигурност към управляващата партия „Алианс за бъдещето на Косово“ оцени като изключително положително внасянето в Парламента от страна на правителството на трите проектозакона, с които се върви към трансформация на Косовските сили за сигурност в редовна армия на Косово, съобщава пратеникът на МИА в Прищина.

Рамуш Харадинай смята, „ че такива проактивни действия на правителството в координация със стратегическите партньори като Силите за сигурност на Косово, НАТО и САЩ, създават завършена законова инфраструктура за създаване на армия на Косово“.

„Това е основният компонент на сигурността за гарантиране на суверенитета и мира, запазвайки атмосферата на сигурност в Косово и региона и военните възможности за мирни операции в света“, се казва в съобщението на Отдела.

Партията на Харадинай заявява, че „поздравява всички държавни и международни усилия, с особен акцент върху тези на САЩ и НАТО, за готовността да потърсят стратегическа подкрепа за техническите и военни аспекти и логистика в интерес на мисията на Силите за сигурност на Косово“.

„Необходимостта да се формира армия на Косово е много спешна и намирането на координирана формална възможност би предположило разширяване на мисията на Силите за сигурност на Косово до пълна трансформация“, се казва в съобщението.

Правителството на Косово прие в четвъртък проектозакони и изменения на действащи закони за Силите за сигурност на Косово, с които тази формация постепенно трябва да се трансформира в армия на Косово, а Министерството за косовските сили за сигурност да прерасне в Министерство на отбраната.

На това се противопостави партията „Сръбска листа“, която е част от косовската управленска коалиция, както и официален Белград, които заявяват че според Резолюция 1244 на ООН, единствената въоръжена сила в Косово е КФОР.

Според сръбския военен министър Александър Вулин, подобни действия на правителството в Прищина, са насочени срещу „мирните усилия“ на сръбския президент Александър Вучич, докато единствена цел на косовската армия би била война със Сърбия.

Американското посолство в Прищина съобщи, че не е било уведомено за намерението на правителството на Харадинай, чрез изменения в закона, да трансформира Силите за сигурност на Косово в редовна армия, както и добави, че поддържа правото на Косово да има отбранителни сили, но това може да се осъществи само с промяна на Конституцията.

За промяна на Конституцията са необходими 2/3 от гласовете на сръбските депутати в парламента, нещо което е нереалистично с оглед на тяхната, а и на Белград категоричност срещу това Косово да има редовна армия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!