"Флорънс"

Ураганът „Флорънс“, отслабнал до тропическа буря, в събота причини гибелта на още осем души в американските щатите Северна Каролина и Южна Каролина. Така общият брой на жертвите нарасна от пет на тринайсет, съобщава Си-ен-ен.

"Флорънс"

По-рано, полицията в Северна Каролина направи корекция в статистическите данни за загиналите. Бяха добавени още двама души към трагичния списък на жертвите на бедствието.

"Флорънс"

Според Националния център за наблюдение на ураганите, „Флорънс“ се намира на 85 км западно от Мъртъл Бийч (Южна Каролина) и се движи на запад със скорост от 1.3 м / сек., а скоростта на вятъра достига до 20.1 м / сек.

"Флорънс"

Властите в щатите Джорджия, Вирджиния, Северна Каролина, Южна Каролина, Мериленд, също и в столицата Вашингтон, въведоха режим на извънредна ситуация.

"Флорънс"

Бурята вече доведе до наводнения в няколко региона на Южна и Северна Каролина. По-рано бе обявена евакуация на крайбрежните райони, чието население е над 1,5 милиона души. На източното крайбрежие на САЩ бяха анулирани повече от хиляда полета, насрочени за петък и събота.

Морски пехотинци, бреговата охрана, цивилни екипи и доброволци, оборудвани с хеликоптери, лодки и тежкотоварни автомобили си проправят път, за да спасят стотици хора, блокирани от пороите на „Флорънс“. Ситуацията в Северна Каролина се влошава заради все по-сериозните наводнения.

"Флорънс"

Още с първата си атака по крайбрежието „Флорънс“ събори много сгради, като данните сочат, че са разрушени повече от 900 000 домове и бизнеси. Но бурята беше по-малкото бедствие – следващата по-голяма опасност се крие в придошлите реки и потоци от поройните валежи. Пред опасност от разрушение са язовирите, пътищата и мостовете в района.

"Флорънс"

Прогнозите са, че бурята вероятно ще продължи на североизток, като дъждовете ще продължат да се изливат и в Ню Ингланд до средата на седмицата.

"Флорънс"

Някои хора се опитват да се върнат по домовете си, но властите предупреждават, че подобно поведение е опасно. Губернаторът на Северна Каролина Рой Купър:

„Ако сте се евакуирали, останате там. Знаем, че хората се тревожат и искат да се приберат у дома, но не го правете, докато бурята не отмине и не получите официално съобщение, че е безопасно. Не шофирайте през наводнените участъци, независмо колко уверени се чувствате и колко много искате да излезете.“
"Флорънс"

Губернаторът предупреди още, че нивата на реките се повишават, а дъждовете продължават като на някои места падналите валежи са значителни. Над 800 хиляди домакинства все още са без ток. Президентът Доналд Тръмп обяви, че ще посети засегнатите от бурята райони следващата седмица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук