Неочакваното затваряне на „Сънспот солар обсерватори“ в Ню Мексико накара всички да го обсъждат – всички, освен властите, съобщава Си Ен Ен. Съоръжението е специализирано в изследване на Слънцето и соларният му телескоп е един от най-добрите наземни соларни телескопи в света.

На 6 септември обсерваторията бе затворена заради неуточнен „проблем със сигурността“ и оттогава не е отваряна, като там тече разследване на ФБР. Властите не дадоха никакво ясно обяснение какъв е проблемът и това отвори място за необуздани спекулации.

Много популярна теория, която веднага наводни мрежата е, че са намесени извънземни или НЛО. Обсерваторията се намира на около 140 км от Розуел, Ню Мексико, където през 1947 година се разби НЛО, което породи десетилетия на предположения около характера на събитието. От ФБР са отрекли пред KOAT /медия към Си Ен Ен/ да става дума за извънземни с цел да поуспокоят развълнуваните духове.

Според КОАТ, обаче, жителите на районите около обсерваторията са били евакуирани принудително без обяснение за причината.

„Казаха ни от ФБР, че има реална опасност и да напуснем“ – сподели Шон Уилиамс, един от евакуираните.

Си Ен Ен потърси контакт с шерифската служба в Отеро Каунти, но говорителят на службата заяви, че те не работят с ФБР и не даде разяснения.

Самото ФБР прехвърли завката на Си Ен Ен за коментар към „Асоциация на унивеситетите за проучвания в астрономията“ /AURA/, която управлява обсерваторията.

Официалната позиция на AURA гласи:

„Поради проблем със сигурността в съоръжението на Националната слънчева обсерватория в Сакраменто Пийк, Ню Мексико, AURA реши временно да опразни съоръжението като предпазна мярка до следващо нареждане. Всички други съоръжения на Националната слънчева обсерватория работят нормално. AURA, която управлява съоръжението в Сакраменто Пийк с финансиране от Националната научна фондация, работи по проблема с компетентните органи.“

До момента обаче AURA не е отговорила на заявката на Си Ен Ен за коментар на случващото се.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук