Садик Кан
на снимката: Кметът на Лондон Садик Кан

Кметът на Лондон, Садик Кан, изрази подкрепата си за провеждането на втори референдум за целесъобразността на членството на Великобритания в Европейския съюз. Той пише за това в своята статия, публикувана във вестник „Гардиън“.

Ръководителят на лондонската администрация отбелязва, че страната е „в реална опасност за напускане на ЕС без споразумение“ за по-нататъшно сътрудничество, което би могло да доведе до изчезване на 500 хиляди работни места във Великобритания до 2030 г.

„След много внимателно обмисляне, реших, че народът трябва да получи правото да вземе окончателно решение. Това означава провеждане на общонародно гласуване по всяка от сделките или гласуване в случай на отсъствие на такава наред с възможността да се остане в ЕС”, пише той.

„Жалко е, че премиерът Тереза Мей не успя да се споразуме за позицията по Брекзит със собствената си партия, да не говорим за факта, да съгласува сделка с ЕС“, подчертава кметът на Лондон.

Опозиционната Лейбъристка партия, на която Садик Хан е член, не изключва подкрепа за идеята за провеждане на нов референдум по въпроса за членството на страната в Европейския съюз.

Според „министърa по въпросите на Брекзит“ в сянка Киър Стармър, ако депутатите гласуват срещу съгласуваното от консервативното правителство споразумение с ЕС за Брекзит, една от възможностите може да бъде провеждане на нов референдум.

Британското правителство, обаче, по-рано отхвърли провеждането на ново допитване по този въпрос, обяснявайки своята позиция, със стремежа си да изпълни волята на народа.

Официалните преговори между Лондон и Брюксел по условията, според които Великобритания ще напусне ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. в белгийската столица.

Година по-рано, по време на референдума по този въпрос в Обединеното кралство, победата с резултат от 51,9% беше спечелена от противниците на европейската интеграция.

Преговорите по „Брекзит“ трябва да продължат до ноември 2018 г., след което споразумението да бъде одобрено от Европейския парламент и Уестминстър.

Самият Брекзит ще се проведе на 29 март 2019 г. След това, по план, ще има един преходен период, който ще продължи до 31 декември 2020 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук