В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политологът и изпълнителен директор на „Галъп Интернешънъл Болкан” Първан Симеонов коментира представеното тази седмица социологическо изследване за младите у нас.

По думите му има и добри, и лоши новини, но със сигурност българските младежи заприличват все повече на връстниците си от Западна Европа. Това от една страна се дължи на факта, че светът става все по-малък, а технологиите ни сближават все повече, коментира Симеонов.

„По редица процеси обаче нашата младеж заприличва на западната – все по-прагматична, все по-отлагаща трудното, все по-разкрепостена, разбира се, и все по-глобална. Европейската идентичност расте сред младите хора в България. Както вече казах, расте и патриотизмът. Неслучайно проф. Митев на представянето на изследването каза, че у нас няма почва нито за евроскептицизъм, нито за национален нихилизъм, т.е. имаме и патриотизъм, и проевропейско усещане.”

Лоша новина е, че българските младежи стават все по-аполитични и вина за това има българската политическа класа.

Има остра нужда от цялостна политика за младежите в България, категоричен бе Симеонов. В нея трябва да са обединени всички аспекти от грижата за човешкия ресурс у нас – образование, здравеопазване, заетост и др.

Цялото интервю с Първан Симеонов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!