Тръмп, реч
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп наложи вето на решението на Конгреса да отмени извънредното положение по границата с Мексико.

Законодателите, включително 12 републиканци, гласуваха за спиране на изграждането на стена по южната граница на САЩ.

Сега Конгресът ще се нуждае от мнозинство от две-трети и в двете камари, за да преодолее ветото, което е малко вероятно да се случи. Това е първият път, в който Доналд Тръмп налага президентско вето от встъпването си в длъжност в Белия дом.

„Като президент защитата на нацията е мое най-голямо задължение“, заяви Тръмп.

Държавният глава обяви извънредно положение на 15 февруари, за да изгради стена на границата между САЩ и Мексико без финансирането да е одобрено от Конгреса.

Тръмп поиска от Конгреса да одобри 5,7 млрд. долара за строежа на стената, а след като получи отказ, той отказа да подпише бюджета, в който бяха заложени 1,4 млрд. долара за неговата идея.

Решението на президента предизвика преустановяване на работата на правителствените учреждения в продължение на 34 дни.

На 14 февруари Камарата на представителите на САЩ прие компромисен закон, който финансира федералното правителство и предотвратява ново спиране на работата му. Документът беше гласуван с 300 срещу 128 гласа от контролираната от Демократите Камара и веднага след вота беше изпратен за подпис от президента Доналд Тръмп, тъй като крайният срок на настоящото временно финансиране изтича в петък в полунощ.

В документа е отпусната сума за строеж на малка стена в определени райони по границата на САЩ с Мексико, но не и поисканите от държавния глава 5.7 милиарда долара за голямо съоръжение.

Обявяването на извънредно положение откри нов фронт за конфронтация и създаде някои от най-големите правни рискове за мандата на президента. Депутати и от Демократичната, и от Републиканската партия разкритикуваха действията на държавния глава.

Преди дни държавният глава обяви проектобюджета за следващата финансова година, в която за стената са заложени още 3 милиарда или общо 8,6 млрд. долара.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!