Доналд Тръмп
на снимката: президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп ще търси 8.6 милиарда долара за стената си по границата с Мексико в бюджета за 2020 г., като е доста вероятно това да доведе до нов сблъсък с Конгреса, заяви икономическият съветник на Белия дом Лари Кудроу.

Искането, ще бъде оповестено в понеделник и ще надмине предишното от 5.7 милиарда долара, което Тръмп отправи миналата година, което доведе до 35 дневно блокиране на американското правителство, което е най-дългото до момента.

Лидерите на демократите в Конгреса – Нанси Пелоси и Чък Шумър осъдиха този ход, като предупредиха Тръмп, че го очаква ново поражение.

В интервюто си в неделя пред „Фокс”, Кудроу призна, че новото искане вероятно ще означава подновяване на борбата за финансиране.

Но той каза, че Тръмп „ще остане със стената си. Той ще се придържа към граничната сигурност. Мисля, че това е основното”.

В общо изявление Пелоси и Шумър обвиниха Тръмп, че е „наранил милиони американци и причинил хаос, след като безразсъдно е блокирал правителството, за да се опита да получи скъпа и неефективна стена.”

„Конгресът отказа да финансира стената му и той бе принуден да признае поражението си да пусне правителството. Това ще се повтори, ако той се опита отново. Надявам се, да си е научил урока”, заявиха те.

Именно отказа на Конгреса до одобри парите за стената, накараха Тръмп да обяви извънредно положение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!