Първан Симеонов
на снимката: Политологът Първан Симеонов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политологът Първан Симеонов коментира предстоящия вот на недоверие към кабинета, иницииран от БСП, както и различията в самата управляваща коалиция.

По негови думи премиерът Бойко Борисов и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов демонстрират различни позиции по отношение на Изтока и Запада, докато трите партии в „Обединените патриоти” тичат в три различни посоки.

„Струва ми се, че Борисов например показа по-скоро отваряне на вратата на Изток, Цветан Цветанов пък държи на западната идентичност, вижда се. Според мен това не е разнобой, просто е разногласие – на два гласа звучат. Твърде често точно това ги е спасявало – че могат да се обръщат към две различни публики еднакво добре. Знаете, при Патриотите има вече три успоредни писти, по които те тичат, така да се каже. При това даже май не са много успоредни, защото тичат в различни посоки.”

Според Симеонов обаче това далеч не означава, че правителството е нестабилно и скоро предстоят предсрочни избори. По негови думи нито Патриотите, ни ГЕРБ бига го допуснали поради различни съображения.

„Това вътрешно привидно хаотично движение като че ли засега само увеличава спойката вътре в коалицията защото и малките знаят, че ако се пуснат сега, едва ли ще имат по-удобна ситуация и големите в коалицията знаят, че колкото по-надребнено, колкото по-скарано помежду си е едно пространство, толкова по-лесно се владее. „Разделяй и владей!”

Според политолога целта на БСП не е да свали правителството чрез вота на недоверие, а по-скоро да предизвика дебат за сектор „Сигурност” и да разклати управлението.

Въпреки опитите на опозицията, Първан Симеонов не предвижда да има резки движения от рода на оставка на правителството и предсрочни избори поне до края на годината. Паралелно с това се натрупва обществено недоволство, но това не е новост, категоричен е експертът.

Цялото интервю с Първан Симеонов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!