Еманюел Макрон, рейтинг
на снимката: Президентът на Франция Еманюел Макрон

Популярността на президента на Франция Еманюел Макрон продължава да спада и неговият рейтинг достигна най-ниското си равнище, откакто той встъпи на президентския пост. За това свидетелстват резултатите от допитване до обществеността, направено от службата Ifop (ИФОП) и публикувано днес в „Журнал дьо Диманш“.

„Удовлетворени“ от дейността на президента са едва 40% от французите, което представлява спад с един процентен пункт за месец. Недоволни от Макрон са 58% от запитаните, докато през май те бяха 57%. Най-висок показател на одобрение Макрон постигна през юни 2017 г., когато в негова подкрепа се изказаха 64% от французите.

Особено голямо е недоволството от Макрон сред възрастните хора (над 65 г.): при тях популярността му за месец е спаднала от 46% на 38%. На първо място това е свързано с решението на президента да повиши специалния налог, въведен през 1991 г. и представляващ отчисления от доходите, състоянието и инвестициите, отделяни за финансиране на системата за социално осигуряване. По равнище на постъпления в хазната на френската държава този налог се нарежда на второ място след ДДС.

В аналогична ситуация след година на власт се оказаха и някои предишни френски президенти. Показателят при социалиста Франсоа Оланд бе 26%, а при десноцентриста Никола Саркози – 36%.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!