Първан Симеонов, наесен
на снимката: Политологът Първан Симеонов

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политологът Първан Симеонов коментира бруталното убийство на русенската журналистка Виктория Маринова, международния отзвук, който случаят получи, както и отражението му върху управлението у нас.

Според Симеонов е много лош знак, че в Европа и по света си мислят, че Маринова е убита заради нейната работа. Друга вредна тенденция според експерта е дълбоката поляризация, която възникна в самото общество заради бруталното убийство. Според него това ще доведе до ново възраждане на дебата Изток-Запад.

„Тези оценки ще породят онзи дебат Изток-Запад, дебата за двойните аршини, онзи дебат, в който едни ще казват „България не изпълнява критериите на онзи клуб, в който е приета донякъде по милост” и все по-усилващите се контра гласове, които казват: стига вече, време е да вдигнем глава, прекалено много се съобразяваме с големите държави в ЕС, имаме свои интереси, виждате как го правят другите държави, например държавите от Вишеградската четворка.”

Симеонов е на мнение, че институциите и властта са реагирали бързо и навременно, но дали доверието към тях ще се покачи, зависи от резултатите от техните действия.

Личното мнение на политолога е, че Маринова не е убита заради журналистическата си работа и изтъкването на тази версия вреди на имиджа на страната ни, което ще задълбочи съмненията на европейските ни партньори за възможността на управлението на прилага законите и да защитава гражданите си. Според политолога това ще се материализира в още по-голямо забавяне в интеграцията на страната ни.

„Вие знаете, че страната ни среща много пречки по пътя си към присъединяването към различни степени и форми на интеграция в Западния свят. Знаете, че ние някак си не успяваме да влезем в Шенген точно заради недоверието към нашите системи за вътрешен ред и сигурност, правораздаване и т.н.”

Цялото интервю с Първан Симеонов очаквайте по-късно на страницата на ДЕБАТИ.бг.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук