народно събрание, заседание

Новата сесия на 47-ото Народно събрание започна с химна на Република България и химна на Европейския съюз. В началото на заседанието системата отчете 205 народни представители в пленарната зала и двама участват дистанционно.

Не беше одобрено предложението на ГЕРБ в дневния ред да се включи разглеждане на компенсаторни мерки за бизнеса, което накара депутатът Тома Биков да обвини мнозинството, че бяга от важните теми, които засягат цялото общество.

„Тази седмица пак ще се занимаваме с анализи“, коментира Тома Биков, визирайки изслушването на вътрешния министър. „Промяната победи и чакаме тук да предложите нещо“, коментира Биков. По думите му обаче, управляващите са предложили „едно нищо“.

Разглеждането на условията за достъп до сградата на Народното събрание или точката за зелените сертификати, също се отложи. Още преди заседанието Председателският съвет реши, че проектът ще бъде разгледан първо от комисии, а след това внесен в пленарна зала.

На днешното заседание депутатите избраха Стефан Апостолов за секретар на 47-ото Народно събрание по предложение на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Със същото решение от поста беше освободен Стефан Шилев.

Народните представители направиха и промени в състава на постоянни парламентарни комисии. Димитър Недялков /“Продължаваме Промяната“/ стана член на Комисията по труда и социалната политика и на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.

Само три от парламентарно представените политически партии изчетоха декларации относно политическите си заявки и инициативи. Това бяха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Нито една от партиите, участващи в управлението не излезе на трибуната.

ГЕРБ–СДС: Безвремието на служебните и предизборни управления свърши

От парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова прочете политическа декларация при откриването на зимната сесия на 47-то НС.

„България влиза в новата бюджетна година без бюджет. Бюджетната рамка, която ще бъде приета, ще покаже потенциала на настоящето управление. Наблюдаваме пориви за авантюризъм и бездействие. Не е ясно колко ще е инфлацията, какъв ще е дефицитът. За първи път няма повишение на минималната работна заплата и пенсиите, а заявките за 4 моста на Дунав звучат нелепо. Темата за Еврозоната и Плана за възстановяване отсъстват. Различните кризи няма да се решат от само себе си“, подчерта Атанасова.

Тя очерта два пътя пред страната в началото на 2022 година и добави, че ГЕРБ избира този, който дава възможност да преодоляване на кризите.

„Безвремието на служебните и предизборни управления свърши. Време е правителството да представи управленската си програма, да потърси обществено съгласие по нея и да я осъществи“, заяви още Атанасова.

„Необходими са политически действия, които не винаги носят аплодисменти на тези, които ги взимат. България е поставена в сложна ситуация относно преговорите с РС Македония за членство в ЕС. Политическата криза отслаби позицията на страната ни в национален план“, каза още Атанасова и припомни, че по време на управлението на ГЕРБ е бил изграден национален консенсус по темата.

Пълният текст на декларацията на ГЕРБ–СДС може да прочетете тук.

Карадайъ: България е фатално закъсняла със своя план за възстановяване

Мустафа Карадайъ поздрави колегите си по случай Новата 2022 година, като им пожела мъдрост. Той обясни, че за ДПС изминалата година е била беляза от кризи и от липса на работещо правителство.

„Ние очаквахме да чуем приоритети от мандатоносителите, но надяваме се да чуем другите участници в управлението на страната. Измина една година, която ще запомним с кризи и избори. Една година без правителство. 47-ото Народно събрание успя да излъчи редовно правителство, а сега предстои тежката отговорност, да започнем да решаваме кризите“, заяви в началото Карадайъ.

„Новите „тик-так“ политически проекти се внедриха, като новите месии. Така се появи и ГЕРБ“, анализира лидерът на ДПС.

По думите му, България е фатално закъсняла с изход от кризата.

„Инфлацията всеки изминал ден обеднява хората, а бизнесът изнемогва. Избирателят ни наложи тежката задача да стабилизираме политическия процес. Това изисква възстановяване на държавността и парламентаризма. България е фатално закъсняла със своя План за възстановяване и устойчивост, за оперативните програми изобщо не се говори“, каза още Мустафа Карадайъ от парламентарната трибуна.

Костадинов: Когато хората излязат навън, трудно могат да се приберат

„Следващата сряда тук ще има протест. Апелираме за политически диалог. Настояваме за времето до следващата седмица да се даде ясен знак, че проблемите ще се решават от българските институции, а да не се създават от тях.“ Това каза лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов в декларация, от името на партията.

„Другата седмица отвън ще има десетки хиляди гневни хора, а когато хората излязат на улиците трудно могат да бъдат прибрани и тогава отговорността ще легне само и единствено на плещите на управляващото в момента правителство“, закани се Костадинов.

„Направете анализ, който да е подчинен на здравия разум“, призова още Костадинов относно въведения зелен сертификат, както и предстоящото му гласуване за достъп до сградата на парламента.

Дневният ред на заседанието бе изчерпан до 10.20 часа.

Видео от заседанието може да гледате ТУК.

Какво предстои?

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков предстои да бъде изслушан от депутатите в четвъртък. Изслушването му ще бъде във връзка с постъпилите сигнали в МВР, възложените проверки и резултатите от тях, свързани с установяването на нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите за народни представители, проведени на 11 юли 2021 г., и изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители, проведени на 14 ноември 2021 г.

Парламентарен и блиц контрол ще се проведат в петък.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук