Народно събрание, парламент

Дългата Коледна ваканция на депутатите свърши и те се събират в петък, за да проведат първото за 2019 година пленарно заседание.

По традиция заседанието ще започне с декларации от името на парламентарните групи, в които партиите ще очертаят своята визия и приоритети през настоящия политически сезон.

Днес парламентът обаче няма да обсъжда мандата за стартиране на преговорния процес със САЩ за F-16, защото първо трябва да премине през Комисията по отбрана.

В дневния ред на народните представители има залегнала една единствена точка – първо гласуване на промени в Закона за животновъдството.

Те са свързани с получаването на разрешение за извършване на развъдна дейност, което се издава на признати развъдни организации, с одобрени развъдни програми.

В рамките на заседанието ще се проведе и петъчният парламентарен контрол.

Двама вицепремиери и четирима министри ще участват в него.

Първи на трибуната ще се качи заместник министър-председателят Томислав Дончев, към когото има адресиран само един въпрос, свързан с политиката на правителството за справяне с усложняващата се епизоотична обстановка в страната.

Годишен преглед на отбраната пред депутатите ще направи вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов. Към него има зададен още един въпрос, свързан с осигуряването на надеждна охрана на складове с въоръжение и боеприпаси, подчинени на бригада „Логистика“.

В контрола ще участват още министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на образованието Красимир Вълчев, на здравеопазването Кирил Ананиев и на енергетиката Теменужка Петкова.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!