Румъния официално пое председателството на Съвета на ЕС. По време на тържествената церемония, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Румъния трябва да се присъедини към Шенген.

„Евросъюзът ще бъде непълен без Румъния. Мястото на Румъния е в Шенген. Застъпих се пред Европарламента Румъния да стане част от Шенгенското пространство и оставам верен на тази идея – Румъния трябва да е част от Шенген“, каза Юнкер в приветствената си реч.

И добави:

„Европейската комисия е приятел на Румъния, колкото и да се съмняват някои страни. Ние ще ви подкрепяме през тези 6 месеца със същата енергия, която усещам в тази зала. За да сме сигурни, че първото румънско председателство ще бъде велик момент в историята на Румъния и на Европейския съюз”.

Жан-Клод Юнкер
на снимката: председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Без да изневери на традициите си председателя на Европейския съвет Доналд Туск отправи приветствието си на румънски език с множество възхвали към румънската история и култура.

„Убеден съм, че през следващите 6 месеца вие ще се справите с енергия и мъдрост като една истинска Румънска рапсодия”, заяви Туск.

Доналд Туск
на снимката: председателят на ЕС Доналд Туск

„Днес повече от когато и да е било вярваме, че Европейският съюз безспорно е успешен, силен и жизнеспособен проект“, заяви на церемонията румънският президент Клаус Йоханис.

Държавният глава отправи критики към социалдемократическото правителство за неговата подготовка за ротационното председателство, както и за неговите планове за реформи на съдебната система, породили безпокойството и на Брюксел.

Румъния, европредседателство

Румъния е член на Европейският съюз от 11 години. Мнозина анализатори изразиха мнения, че страната няма да се справи със задачата да е начело на ЕС.

Румъния ще трябва да координира дейността на Съюза през следващите 6 месеца, когато Великобритания ще го напусне и ще се проведат избори за Европарламент.

Румъния, европредседателство

Тържественото откриване беше предшествано от протести, които не се спряха, въпреки лошото време. Демонстрантите се събраха пред концертната зала, размахвайки знамената на Румъния и на ЕС.

Техният протест целеше да насочи вниманието върху корупцията в правителството, отбелязва „Асошиейтед прес”.

Върху фасадата на сградата, в която бе планираната вечерята на европейските представители, прожектор „изписа“, че протестиращите „искат ЕС“, а управляващите социалдемократи „искат Русия“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!