Белият дом започна да създава условия за въвеждане на национално извънредно положение, за да избегне Конгреса за финансирането на строителството на стената по границата между САЩ и Мексико.

Информацията е на вестник „Вашингтон поуст”, който цитира свои източници в администрацията на президента Доналд Тръмп.

Според източника, изпълнителната власт ще поиска неизползваните средства в бюджета на Инженерните войски в армията на САЩ, които ще използва за изграждането на стената.

Междувременно в интервю за „Фокс” президентът Доналд Тръмп заяви, че има пълното право да въведе извънредно положение в страната, за да заобиколи Конгреса и така да получи средства за строителството на стена по границата с Мексико.

„Ако не сключим сделка с Конгреса, вероятно ще направя точно това. Не виждам причина да не го направя, имам това право. Законът е 100% на моя страна“, подчерта държавният глава.

На въпрос колко дълго е готов да чака преди да въведе извънредно положение, Доналд Тръмп отговори:

„Ще видим какво ще стане до няколко дни“, но без да се ангажира с конкретни срокове.

Преди дни президентът заплаши, че ще въведе извънредно положение в страната, ако не успее да се договори с Демократите за отпускането на средства.

Американското правителство е блокирано вече 20 дни, след като не беше постигнато споразумение за бюджета на страната. Президентът Доналд Тръмп иска 5 милиарда долара, за да изгради стена по границата с Мексико, която обеща още в предизборната си кампания.

Все пак той не срещна одобрението на Конгреса и това доведе до спиране работата на федералното правителство.

За да подчертае необходимостта от съоръжението, синът на президента – Доналд Тръмп младши – сравни мигрантите с животни в зоопарка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!