Състоянието на първия български космонавт Георги Иванов е стабилизирано, но все още остава критично. Това каза пред журналисти доц. Евелина Одисеева, началник на клиника „Интензивно лечение“ във ВМА. Иванов е приет тази сутрин във ВМА с първоначална диагноза изхимичен мозъчен инсулт.

„В момента е в медикаментозен сън. Така ще остане в следващите 24 часа, до 48 часа, когато ще направим един контролен нов скенер, за да оценим каква ще бъде находката в главния мозък”, обясни доц. Одисеева.

Генерал-лейтенат Георги Иванов е роден на 2 юли 1940 година в Ловеч. Завършва ВВНУ „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, служил е като военен пилот. През 1978 година е избран в екипа на програмата Интеркосмос, която обучава за космонавти, военни пилоти от бившите социалистически страни и „Варшавския договор“. На 10 април 1979 г. като първи български космонавт участва в космически полет с кораба „Союз 33“, заедно с руския космонавт Николай Рукавишников, който е командир на пекипа. „Союз 33“ е изстрелян в 20:34 часа Московско време от космодрума „Байконур“. Иванов и Рукавишников прекарват в орбита около Земята 1 ден, 23 часа и 1 минута, но са принудени да се върнат, защото заради технически проблем, „Союз 33“ не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“.

Николай Рукавишников умира на 19 октомври 2002 година.  Полетът на 10 април 1979 година е пръв и последен за Георги Иванов. Дубльор на Иванов за този полет е Александър Александров, който става вторият български космонавт с изстрелването на съветския космически кораб  „Союз ТМ5“ през юни 1988 г.

След 1989 г. Георги Иванов развива частен бизнес. Избиран е за депутат в 8-ото и 9-ото Народни събрания преди демократичните промени, както и в 7-ото Велико Народно събрание от листата на БСП през 1990 г.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук