Ангела Меркел и Шарл Мишел
на снимката: Ангела Меркел и Шарл Мишел; зад тях са Еманюел Макрон и Санна Марин

Държавните и правителствените ръководители на ЕС не успяха да се договорят на срещата на Европейския съвет за формирането на 7-годишния бюджетен план на общността за 2021-2027 години и за фонда по възстановяването на икономиката й след пандемията. В Европейския съвет журналистите бяха осведомени, че срещата ще продължи в събота, тя ще започне в 11:00 местно време.

Бойко Борисов и Шарл Мишел
на снимката: Бойко Борисов и Шарл Мишел

12-часови преговори

Източник от делегацията на една от страните в ЕС уведоми, че след почти 12-часови дискусии лидерите на общността така и не стигнаха до консенсус. „Засега няма споразумение. На всички им трябва пауза. Необходимо ще е да се върнем към преговорите със свежи сили“, отбеляза той.

среща на европейските лидери
на снимката: среща на европейските лидери

Според друг дипломат преговорите са били блокирани от премиера на Нидерландия Марк Рюте, който имал „свое виждане за управлението на фонда за възстановяване”.

7-годишен бюджет

Двудневната среща на Европейския съвет трябва да одобри или отхвърли проекта за 7-годишния бюджет на Еврокомисията в размер 1,074 трилиона евро и фонда за възстановяване на икономиката й от коронавируса в размер на 750 милиарда евро.

Ангела Меркел и Еманюел Макрон
на снимката: Ангела Меркел и Еманюел Макрон

В четвъртък източник в Европейския съвет съобщи на журналисти, че страните членки нямат предварително съгласие нито относно начините за попълването на бюджета и фонда за възстановяване, които ще изискват големи държавни заеми и въвеждането на нови данъци в Европа, нито относно бъдещето разпределение между държавите на дотациите от еврохазната.

Себастиян Курц и Антонио Коста
на снимката: Себастиян Курц и Антонио Коста

Съгласно последните оценки на Еврокомисията тази година се очаква 8,3% спад на БВП на общността, което е небивал показател в следвоенната история.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук