Китай, самолетоносач

Китай потвърди в понеделник, че първият построен в страната самолетоносач е плавал през Тайванския проток за „рутинна“ тренировка и тестове, след като Тайпе обвини Пекин в заплаха около предстоящите избори, съобщи АФП.

Корабът, който все още няма име, е вторият самолетоносач на Пекин и ще добави огромна огнева мощ към флота на страната в момент, в който има напрежение в отношенията между Пекин и самоуправляващия се Тайван и регионалните съседи около оспорваното Южнокитайско море.

Самолетоносачът, който беше пуснат на вода през 2017 година, е прекосил оспорваните води в неделя, преди да влезе в Южнокитайско море за „научно-изследователски тестове и рутинни тренировки“, заяви говорителят на военноморските сили Ченг Дюи в официалния акаунт в социалните медии.

Чен каза, че е „нормална практика“ самолетоносачите, които са в процес на изграждане, да бъдат подлагани на подобни тестове.

„Той не е насочен към някаква конкретна цел и няма нищо общо с настоящата ситуация“, заяви Ченг без да дава повече подробности.

Министърът на външните работи на Тайван написа в Туитър в неделя, че Китай „възнамерява да се намеси в изборите в Тайван“ и добави: „Гласоподавателите няма да бъдат сплашени!“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук