КНСБ

Синдикатите планират да излязат на протест, ако управляващите не променят идеята първият ден от болничните да не се плаща на работника, предупреди на брифинг президента на КНСБ Пламен Димитров.

„Засега няма никаква реакция от премиера или официалните лица. Заявки за разговори към момента не сме получили. Междувременно ние продължаваме координацията между структурите в страната. Информацията, която получаваме е с нарастваща тревога. Хората по никакъв начин не приемат подобно предложение и са готови на радикални действия – предупреди лидерът на КНСБ – Подготвяме следващите няколко дни срещи на двата национални стачни комитета. Готвим съвместна национална акция, ако няма действие от коалиционния съвет дали ще има законодателна инициатива. Ако подобно предложение трябва да се внесе през закона за бюджета на ДОО – крайният срок е утре. Ако управляващите решат да го внесат като отделен ЗИД с две четения или през друг закон, чиито краен срок е също тази седмица. С оглед на тези срокове, нашето финално действие е към края на месеца.“

Разговорите между синдикалните организации продължават.

Управляващата коалиция постигна съгласие върху законопроект, според който първият ден от болничните вече няма да се плаща. Досега той се поемаше от работодателите, но подозренията за много фалшиви болнични листове по празници и уикенди доведоха до мярката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук