суматрански тигър

Застрашен изчезване тигър от Суматра уби индонезийски фермер и сериозно рани местен турист. Фаталната атака е станала в неделя в плантацията за кафе на фермера на остров Суматра, където 57-годишният мъж се борил с голямата котка, преди тя да го убие, заяви Джиман Хасибуан, ръководител на агенцията за опазване дивата природа на Южна Суматра.

„Земеделският производител бил нападнат, докато режел дърво в плантацията си“, каза той пред AФП в понеделник.

Трагедията се случи ден, след като същия тигър нападна група индонезийски туристи, които лагеруваха в местна чаена плантация в района на планината Демпо в Южна Суматра. Един от туристите беше настанен в болница заради рани по гърба, които получил след като хищникът нахлул в палатката му, каза Хасибуан.

Смята се, че животното, което остава на свобода в защитената гора, е едно от само 15 критично застрашени тигри в Южна Суматра, където през тази година има пет атаки на тигри, включително два смъртни случая, каза Хасибуан.

На свирепия тигър вероятно ще му се размине. Той е от най-редкия подвид тигри, от който, по експертни оценки, са останали между 280 и 400 животни. Това прави абсолютно нежелателно отстрелването им, дори ако са човекоядци. Практиката е да се ограничава човешкото присъствие в обитанията им или животните да бъдат премествани, както стана преди години с тигрица – човекоядец, която уби баща и син едновременно, а после и още един човек.

Суматранските тигри са най-дребни на размери от своите родственици /средно 120-140 кг/. Те са два пъти по-малки от амурските тигри, които пък са най-големите хищни котки.

Огромното и бързо нарастващо население на Индонезия прави все по-проблемно запазването на местообитанията на суматранските тигри, които се срещат единствено на нейния остров Суматра и са най-заплашеният от изчезване тигърски подвид.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!