Старшип, взрив

Първият прототип на космическия кораб Starship на компанията на Илон Мъск SpaceX се взриви вчера по време на криогенен тест в пусковия комплекс в Южен Тексас, съобщи порталът „Spaceflight”.

Инцидентът се е случил по време на проверка на функционирането на кораба при напълно заредени резервоари за метан и кислород с криогенна течност.

От появилите се видеозаписи се вижда как облак криогенна течност, вероятно кислород или азот, изригва от горната част на космическия кораб.

От компанията твърдят, че резултатът не е изненадващ, тъй като целта на експеримента е била максимално увеличаване на налягането в системите. Уточнява се, че прототипът Мк1 няма да бъде ремонтиран, а ще се пристъпи към по-усъвършенствана версия Мк3.

Прототипът Мк1 беше представен в Тексас на 29 септември. Дължината му е 50 м, а диаметърът – 9 м. Космическият кораб е изработен от легирана стомана с товароподемност 150 тона.

По време на представянето Илон Мъск обяви, че първият орбитален полет ще бъде осъществен в рамките на половин година. През август бяха проведени тестове с прототипа Starhopper, при които бяха изпробвани инженерните решения, необходими за изграждането на Starship.

Starship е един от двата компонента от следващото поколение на системата за многократно изстрелване на SpaceX. Според компанията, това ще бъде най-мощния космически кораб, създаван някога и ще бъде използван при полети до Луната, Марс и други места в дълбокия космос.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!