Хибрид между човек и маймуна е отглеждан в лаборатория в Китай при първия подобен научен пробив в света.

Учените успешно са получили хибриден ембрион човек-маймуна – в експеримент, провеждан в Китай, за да се избегнат „правни проблеми“.

Изследователи, водени от учения Хуан Карлос Изписуа, са смесили гени, за да създадат маймуна с човешки клетки. Съобщава се, че съществото е можело да порасне и да се роди, но учените прекъснали процеса.

Екипът, съставен от членове на института „Салк“ в САЩ и католическия университет в Мурсия, генетично е модифицирал маймунски ембриони. Изследователите дезактивирали гените, които образуват органи, и ги заместили с човешки стволови клетки. Те се надяват, че един ден тези хибридно отглеждани органи ще могат да бъдат трансплантирани на хора.

Ученият от Испания беше отговорен за създаването на първия хибрид с прасета през 2017 г. Изписуа обаче каза, че неговите човеко-маймуни са много по-добри от човеко-прасетата му.

Учените също експериментират в създаването на човеко-птици с помощта на плъхове и мишки с надеждата да развият трансплантируеми сърца, очи и панкреаси.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!