човек на 399

Измислицата за 399-годишния човек …

Първоначално, видеоклипове в мрежата твърдят, че това е жена от Тайланд, която е на невероятната възраст от 399 години, в други видеа се казва, че е на 163 години.

Снимките и видеото, които бързо се разпространяват в социалните мрежи, показват изключително слаб възрастен човек с неопределен пол, увит в оранжевата роба на тибетски монах.

Кадрите са публикувани от няколко потребители наведнъж, така че е невъзможно да се намерят тези, които са оригиналните. Това допринася за още по-бързото разпространение на сензационните твърдения за най-възрастния 399-годишен човек.

Ако той е живял на Земята почти 400 години, учените щяха да искат да разкрият тайните му, а историците отчаяно щяха да документират възгледите му за всичко – от Френската революция до избухването на Първата световна война.

Въпреки това, според скорошно научно изследване, човешкото тяло може да издържи максимум 150 години. Просто няма да е способно на повече. Дори тогава това ще бъде голям успех с рядка комбинация от добри гени и отлично здраве.

Кой всъщност е този човек? Журналисти провеждат разследване и установяват, че всъщност той се казва Луанг Фо Яй и е мъж. Но не 399 години и дори не 163 години, а „само“ на 109 години. Всъщност е починал на 22 март миналата година.

Той е живял в Тайланд. Привлича вниманието на социалните мрежи, когато се молил за здравето на малко момиченце, неговата пра-правнучка.

Луанг Фо Яй със сигурност не е бил най-възрастният човек на Земята. Най-възрастният човек, доживял до дълбока старост от 122 години и 164 дни, е французойката Жана Калман.

Още за фалшивите новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук