Луната, станция
Снимка: Пиксабей

Европейската космическа агенция (ЕКА) подписа споразумение с НАСА във вторник (27 октомври), което затвърждава участието на Европа в изграждането на космическа станция в орбита около Луната и освобождава пътя на „евронавтите“ да стъпят за първи път на лунната повърхност .

Според условията на сделката, ЕКА ще изгради основни комуникационни и енергийни компоненти за космическия кораб „Орион“ на НАСА, предназначен да отведе астронавти до Луната и дори Марс, и планирана лунна космическа станция, известна като „Gateway“.

В замяна на това евронавтите ще получат шанс за поне три пътувания до „Gateway“ и потенциално до лунната повърхност, съобщава „Юроактив“. Европа няма собствени възможности за изстрелване с екипаж и трябва да разчита на САЩ и Русия, за да достигне орбитата.

„Този меморандум за разбирателство отбелязва критична точка в траекторията на Европа: той потвърждава, че се придвижваме напред към Луната, не само по отношение на оборудване и технологии, но и за първи път с хора от Европа“, каза генералният директор на агенцията Ян Вьорнер.

„Gateway“ (Портата) трябва да бъде в орбита през 2024 г., същата година, в която НАСА планира да се върне на Луната като част от космическата програма „Артемида“. Тази лунна мисия се надява да включи първа жена астронавт, която ще стъпи на спътника.

„Европа ще осигури настаняването на екипажа, телекомуникациите, зареждането с гориво и невероятната гледка към Луната“, каза директорът на ЕКА Дейвид Паркър.

Той добави, че „европейските астронавти ще летят до Портата, за да живеят и работят в дълбокия космос“.

По-рано този месец ЕКА сключи договори за стотици милиони евро за лунно и марсианско проучване, включително за различни модули за станцията „Gateway“ и орбита, способна да извлече проби от скали от Марс.

„Еърбъс“ – една от големите авиокосмически компании, допринасяща за плановете на ЕКА, обяви във вторник, че неин изследователски екип е разработил процес, който превръща лунния прах в кислород. Това е достижение, което „може да направи революция в човешкото изследване на космоса“, казаха от компанията.

„Този пробив е огромен скок напред – отвежда ни една крачка по-близо до Свещения Граал, за да можем да поддържаме дългосрочен живот на Луната“, каза Жан-Марк Наср, ръководител на космическите системи в „Еърбъс“.

Процесът ROXY без емисии – който има приложения на Земята – може да се използва за производство на кислород за човешкото обитание на лунната повърхност и, когато се комбинира с лунен лед, за производство на ракетно гориво.

Въпреки че ЕКА допринася за широк спектър от космически мисии, липсата на капацитет за изстрелване с екипаж се разглежда като съществен ограничаващ фактор за амбициите на Европа в космоса. Новата ракета-носител „Ариана 6“ трябва да бъде изстреляна през 2021 г. и да засили позицията на Европа в райони с разполагане на спътници, но не е проектирана да носи космически кораб. Продължават дискусиите за развитието на тази способност, но не е обявено нищо официално досега.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук