Паспорт Covid-19

За много хора, коронавирусната пандемия се оказа пречка пред пътуването. Но не и за супер богатите фамилии, които започнаха да прехвърлят богатствата си през границите, в случай на ново затваряне.

Това се нарича „инвестиционна миграция”. В този случай заявленията за паспорти се базират не на националност, а на богатство и готовност да го преместят в съответната държава.

Тези т.нар. граждански инвестиционни програми понастоящем са процъфтяваща индустрия, известна още като „златна виза”.

Това е начин ултра богатите хора не само да преместят капиталите си в различни държави, но и да получат гражданство, в която държави си решат.

През последните 5 до 10 години основните мотиви на кандидатите за „златни визи” са свободата на движение, данъчните облекчения, по-добро здравеопазване и граждански свободи.

Но с COVID-19, който драматично преобърна животите на всички нас, богатите фамилии все по-често търсят безопасни дестинации, в които да пренесат парите си.

Това се счита за „план Б”, коментират експерти.

„Хората искат да защитят богатството си чрез алтернативното гражданство”, обяснява икономическият анализатор Доминик Волек. И добавя: „Те също така се притесняват от стабилността на здравната система и подготовката на съответната държава за справяне с кризата”.

Що се отнася до конкретни програми за купуване на гражданство, Черна гора и Кипър са най-популярните държави, като през първото тримесечие на 2020 г. новите заявления съответно са нараснали със 142% и 75%, в сравнение с четвъртото тримесечие на 2019 г. Междувременно Малта запазва значителни и постоянен интерес.

„Много хора се интересуват от Кипър и Малта, защото тяхното гражданство позволява неограничен достъп до всички държави членки на ЕС”.

Свързана новина:

Къде може да си купиш гражданство в Европа?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук