Газпром,

Все още не се знае къде е пътната карта за развитието на газопреносната мрежа, която българското правителство подписа с „Газпром“ през 2017 г. по време на управлението на ГЕРБ, когато постът на енергиен министър беше заеман от Теменужка Николова. Това заяви на днешния парламентарен контрол настоящият министър на енергетиката – Александър Николов.

За изчезването на документа се разбра през юни тази година, а самата Николова коментира в интревю за „Медиапул“, че не знае къде се намира съответният документ, „но не си го е занесла вкъщи“. Освен това от отговорите, които тя дава, става, ясно, че става въпрос за работен документ без печати и без дати, съответно без правна стойност.

Припомняме, че в началото на месец юни 2017 г., по време на Петербургския икономически форум, между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и „Газпром“, Русия е подписан Меморандум /Пътна карта/ за проучване развитието на българската газопреносна мрежа.

Въпреки важността на документа, официално известие за неговото подписване не бе представено пред българската общественост, която се информира за това от международната преса – руска и унгарска. Впоследствие стана ясно, че в нея се говори за тръба с капацитет 15.7 млрд. куб. м. годишно, с която страната ни „си пълни газовата кошница“, както се изрази тогавашният премиер – Борисов, за планирания край Варна газоразпределителен център „Балкан“, както и за изграждане на т. нар. „Балкански поток“.

Със съответния договор се актуализираха споразуменията между „Булгартрансгаз“ и „Газпром“.  Освен това българската компания се отказа от транзитния договор, валиден до 2030 г., което служебният министър на енергетиката Андрей Живков определи като отказ от „сигурни приходи“ за 1.350 млрд. лв. до 2030 г., като същевременно е задлъжняла с толкова за реализацията на проекта.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук