Казахстан, руски войници

Русия е подготвила агенти, обучени да използват експлозиви, за да проведат операция под „фалшив флаг“ и да създадат претекст за нахлуване в Украйна, заяви американски служител в петък, съобщи АФП.

Съединените щати оповестиха резултатите от разузнаването ден след като съветникът по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че Русия, която е събрала десетки хиляди войници на украинската граница, „полага основите, за да има възможност да симулира претекст за инвазия“.

Американски служител, говорещ при условие за анонимност, заяви, че Русия може да започне операциите „няколко седмици“ преди военната инвазия, която може да започне между средата на януари и средата на февруари.

„Разполагаме с информация, която показва, че Русия вече е подготвила група оперативни работници за провеждане на операция под фалшив флаг в Източна Украйна“, каза служителят.

„Оперативните работници са обучени в градски войни и в използването на експлозиви за извършване на саботажни действия срещу собствените марионетни сили на Русия.“

Длъжностното лице заяви, че в същото време Русия е засилила кампанията за дезинформация в социалните медии, включително публикации, които обвиняват Украйна в нарушаване на правата, а Запада – в провокиране на напрежението.

„Нашата информация също така показва, че руските фактори за влияние вече започват да фабрикуват украински провокации в държавните и социалните медии, за да оправдаят руската намеса и да предизвикат разделение в Украйна“, каза служителят.

Съединените щати неведнъж са обвинявали Русия, че разпространява конспирации и дезинформация в социалните медии.

Американският служител заяви, че рускоезичните обосновки на разказите на Москва за Украйна в социалните медии са скочили с 200% през декември до близо 3500 публикации на ден.

В брифинга си за репортери Съливан заяви, че Русия е използвала подобна тактика през 2014 г., когато е завзела Крим и е подкрепила продължаващото въстание в Източна Украйна.

„Видяхме този начин за действие през 2014 г. Те отново го подготвят.“, каза Съливан.

Съединените щати публикуваха констатациите за предполагаемите планове за фалшив флаг след седмица на преговори с Русия за намаляване на напрежението.

Руският президент Владимир Путин отрече плановете за нахлуване в Украйна, но поиска гаранции за сигурност от Запада, включително обещания да не разширява НАТО на изток.

Съливан заяви в четвъртък, че Съединените щати предпочитат дипломацията, но са готови да „защитят“ съюзниците си и да наложат големи икономически санкции на Русия, ако тя нахлуе в Украйна.

Русия засили натиска си върху Украйна през 2014 г., след като въстание свали правителството, което отхвърли натиска за приближаване на страната към Запада.

Оттогава над 13 000 души са загинали в проруското въстание в Източна Украйна.

След появата на публикацията Кремъл издаде опровержение на сведениятя, че Русия подготвя провокация в Източна Украйна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук