Пътни строители протестират пред парламента
Снимката е архивна

В позиция до президента Румен Радев и министър–председателя Стефан Янев синдикалната организация на КНСБ към шуменската фирма „Автомагистрали – Черно море“ АД заявява, че търпението на нейните членове вече е изчерпано.

В документа се казва още, че от края на април се правят опити за получаване на заработените средства за ремонта на автомагистрала „Тракия“ от държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД. Проведени са множество срещи с екипа на министър Виолета Комитова и на Министерството на финансите, организирани са три национални протеста и са внесени декларации в Министерския съвет и Президентството.

„До настоящия момент нямаме отговор на нито едно наше писмо“, заявяват от синдикалната организация. Според тях, след проведен разговор със зам.-министър Валентин Граматиков на 1 октомври е станало ясно, че се чака общо решение за целия бранш, което ще се случи неизвестно кога. Липсата на решение от страна на МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ е довело до забавяне на заплатите, принудително спиране на работа във всички звена, поради липса на материали, напускането на водещи специалисти и квалифицирани работници, машинисти и шофьори, периодично спиране на електроснабдяването, доставката на газ, телефони и интернет, поради невъзможност да бъдат заплатени, предстоящи масови съкращения на служителите и влошаване на финансовото състояние на „Автомагистрали – Черно море“ АД.

Синдикатите настояват за незабавно разплащане на цялата дължима сума от над 36 млн. лева, което ще осигури трайна заетост. Работниците от шуменската фирма отново ще излязат на протест на 5 октомври от 11 ч. пред сградата на МРРБ.

Междувременно в писмо до медиите Българска Браншова камара „Пътища“ съобщиха, че организират на 8 октомври трети национален протест заради проблемите в бранша.

Независимо от нуждата от спешни мерки УС на ББК “Пътища” призовава своите членове да изчакат адекватната реакция на правителството, но заявява ясно, че има пълна готовност за провеждането на ТРЕТИ НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА 08.10.2021 г. от 16:00 до 17:00.“

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук