На снимката: Сръбският президент Александър Вучич, сръбският премиер Ана Брнабич и сръбският финансов министър Синиша Мали
На снимката: Сръбският президент Александър Вучич, сръбският премиер Ана Брнабич и сръбският финансов министър Синиша Мали

Името на бившия кмет на Белград и настоящ финансов министър на Александър Вучич изплува в „Pandora Papers” заради луксозните му имоти в България. Става дума за Синиша Мали.

През 2015 г. журналистическо разследване разкри, че Синиша Мали е купил 24 луксозни апартамента в българския черноморски курорт „Св. Никола” на обща стойност около 5 милиона евро. Мали заяви, че публикацията е лъжа и призна, че е купил само едно жилище, което е регистрирано на негово име.

Президентът на Сърбия Александър Вучич отдавна защитава своя близък сътрудник от всякакви съмнения в корупция и заяви, че има пълно доверие на финансовия си министър.

Според „Pandora Papers”, обаче, Синиша Мали е собственик на апартаменти и на две офшорни компании. Мали е купил жилищата през 2012 и 2013 г., по времето, когато беше икономически и финансов съветник на Александър Вучич – по онова време вицепремиер на Сърбия.

Мали е купил 24 апартамента в България от компания на Сърджан Дабич – бивш баскетболист и директор на сръбския филиал на руската нефтена компания „Лукойл”.

Сред лицата, чиито имена са публикувани във връзка с разследването „Pandora Papers” фигурира и това на президента на Черна гора Мило Джуканович и на членовете на семейството му, съобщи телевизия РТЦГ. Според информацията, Мило и Блажо Джуканович са сключили тайни договори през 2012 г. за управление на техен имот, криейки се зад сложна мрежа от свързани компании от Великобритания, Швейцария, Британските Вирджински острови, Панама и Гибралтар. Синът на президента на Черна гора е използвал тази структура, за да създаде две офшорни компании с дъщерни фирми в Лондон и в Черна гора.

Сред документите, с които са се запознали разследващи журналисти, са открити заверени копия от договор за набиране на средства, сключен на 21 юни 2012 г. от Мило и Блажо Джуканович със CM Skye 2 (PTC) Limited, регистрирана на Британските Вирджински острови.

От договора става ясно, че Джуканович е създал „Victoria Trust”, а синът му – „Capecastel Trust”. Посочен е минималният размер на инвестицията и се уточнява, че във фондовете по всяко време може да бъде вписано имущество на самите учредители и на други лица. Фондовете са създадени за период от 80 години и компанията, която ги управлява, е упълномощена да купува и продава недвижими имоти и компании от името на Джуканович, да открива нови компании и банкови сметки, да дава и взема заеми и да извършва различни други задачи.

Приложената по време на учредяването на фондовете документация доказва, че наистина става дума за президента на Черна гора и неговия син. Снимани са дипломатическият паспорт на Мило Джуканович и сметката за вода от неговия адрес в Подгорица, която служи като доказателство за местожителството му . Синът му е представил черногорска лична карта и фактура за отдаване под наем на апартамент в Лондон.

Припомняме, че разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) разкри как политици и бизнесмени използват данъчни убежища за лична облага. Сред възползвалите се за лично облагодетелстване от офшорките са украинският президент Владимир Зеленски и бившият британски премиер Тони Блеър.

Освен тях в списъка попадат кралят на Йордания Абдула II Ибн Хюсеин, кенийският президент Ухуру Кениата и няколко десетки други настоящи и бивши световни лидери, както и влиятелни милиардери, свързани с компании, използващи данъчни убежища.

Проведеното разследване, добило публичност като „Pandora Papers”, включва повече от 600 журналисти от 150 медийни организации, включително турската редакция на „Дойче Веле“. В продължение на две години те са проучили 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали във владение на ICIJ. Тези документи демонстрират тясната връзка между тайни офшорни сделки и глобалната финансова политика.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук