Димитър Кенаров

Министерството на вътрешните работи призна, че срещу журналиста Димитър Кенаров е упражнено неправомерно насилие, използвани са белезници и е бил задържан незаконно.

Това става ясно от писмо на служебния вътрешен министър Бойко Рашков до Асоциацията на европейските журналисти – България и до Антикорупционния фонд.

 

Писмото е изпратено в края на миналата седмица. В него министър Рашков съобщава, че през юни тази година е била разпоредена нова вътрешна проверка по случая, която е констатирала „данни за множество нарушения на служебната дисциплина от ръководни и други служители на СДВР и ОДМВР Пловдив, които са предоставени на компетентните дисциплинарни наказващи органи“.

АЕЖ-България и Антикорупционният фонд настояват прокуратурата да вземе незабавно отношение по случая на побой над Кенаров.

На 6 октомври е поредното заседание по делото срещу ареста на Димитър Кенаров.

Припомняме, че журналистът на свободна практика беше задържан по време на антиправителствен протест в началото на септември миналата година.

Кенаров бе бит, държан с белезници и задържан повече от пет часа, без да може да говори с адвокат.

Според полицейско разследване тогава, чиито констатации бяха напълно приети от главната прокуратура, Кенаров е бил „поканен“ в полицейското управление, след като е предизвикал различия в мненията с полицаите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!